päron okt 2013 058

oktoberpäron

Vi har investerat i en frukt/svamp/bärtork. Den kostade på Elgiganten 614 kronor. Trots priset valde vi att investera i den. Tipset fick vi av goda vänner i Klintehamn som också har mängder av frukt.  

På tomten växer det tolv fruktträd och ett ganska stort valnötsträd.  Av de tolv fruktträden är åtta äppelträd, tre päron och ett plommon.  

Äppelsorten Stenkyrka är helt klara nu. De är jättegoda – saftiga och friska i smaken. De finaste sparar vi i källaren i speciella fuktlådor som fanns i huset när vi flyttade in, andra minst 50 kg lämnar vi in till Halfvede Musteri i Dalhem för mustning och vi skänker förstås frukt till alla som vill ha, Päronen är lite extra svåra pga kort hållbarhet.  Själva gör vi inte över med särskilt mycket äppel- och päronmos.

Det känns tokigt och fel att slänga frukt på komposten, men att torka känns bra. Fem brickor ställs över varandra och en liten fläkt torkar på ett dygn ganska mycket frukt.  Även de goda valnötterna torkade vi på ett dygn. Sambon har räknat ut att det kostar ung 5 kr per dygn att köra torken och det är prisvärt. Lite värme sprider sig ju till köket också 🙂

Dessutom gör vi uppskattade godispåsar även till vuxna!