29 november 2013 001

Idag är det nyårsafton 2013. Sista dagen i år och sista dagen på mitt frivilliga Köpstopp 2013.

Nyårsafton 2012 firade vi med sex vänner. Det var en rolig och härlig kväll. Vi åt och drack gott av det hopknutna kalaset och alla sov över. När vi skålat in det nya året 2013 frågade jag om någon hade tänkt ut nyårslöfte, men det var bara jag som hade ett.  Jag avslöjade mitt löfte till mig själv – att ha ett köpstoppsår och dessutom blogga om det.  Några blev förvånade och undrade vad det skulle vara bra för. Jag försökte förklara men insåg snart att det inte var rätta tiden på dygnet att djupa i mina motiv och hur jag tänkte mig det hela.

Det var förstås ingen plötslig idé utan väl genomtänkt. Jag hade redan testat köpstoppsår 2010 och visste lite om svårigheterna och frestelserna, men också att det egentligen inte var särskilt svårt.  

Mitt köpstoppsår 2010 inspirerades  jag till av Anna Levin i Örebro. Hon är journalist på Nerikes Allehanda och skrev i tidningen om sitt köpstopp. Anna levde då med två barn och hund. Jag levde 2010 själv med särbo och utflugna barn och tänkte – kan hon kan jag.

Jag vet att flera vill komma igång med köpstopp nästa år, alltså 2014 om några timmar. Till er ska jag i det här inlägget dela med mig lite av mina tips och erfarenheter, men också uppmana er att tänka – kan hon kan jag!  

Mina bästa tips:

 • Motiv! Viktigast av allt är att motivera sitt köpstopp. Varför ska jag ha köpstopp? Skriv ner dina motiv och läs högt för dig själv. Låter det bra? Den frågan kommer du behöva besvara flera gånger under året. Till vänner och bekanta, men främst till dig själv när suget att handla och resa kryper in på huden.
 • Berätta för dina nära att du har köpstopp. Du kommer behöva deras hjälp och de är väldigt pigga på att påminna :).
 • Hur ska du göra ditt köpstopp? Vilka nivåer ska du lägga dig på? Vad ska ingå i köpstoppet? Svårast för mig att tänka nytt var det här med presenter. Att köpa presenter är lätt och uppskattas för det mesta (inte alltid). Jag visste att presenter i olika former kostade mig mycket pengar.
 • Berätta för de du brukar presenta att under köpstoppet kommer de inte få köpepresenter. Det minskar deras  förväntningar och ökar utrymmet för din egen kreativitet. Du kommer sannolikt överraska både dig själv och andra.
 • Undantaget från den här regeln var ett lammskinn som jag presentade årets nyfödda gosse i storfamiljen. Alla nya har fått lammskinn i födelsedagspresent!
 • Maten måste man tänka igenom. Är man flera i hushållet krävs det goda motiv för nya matvanor. Men kom ihåg att man inte kan ändra på andra – bara på sig själv.
 • Mat kostar väldigt mycket om man inte planerar vad man ska äta och dricka. Själv väljer jag alltid ekologiskt och närproducerat om alternativet finns – trots att det nästan alltid är dyrare. Den vanan ställer extra stora krav på matplanering.
 • Vegetarisk mat är billigare än kött och fisk, men man behöver kunskap så att man inte missar näring, särskilt proteiner.
 • Kläder och skor är svårt att förhålla sig till när man har köpstopp. Visst har vi alla kläder, men de slits. Nu när mitt köpstoppsår strax är över vet jag att bland de första inköpen jag gör är strumpor och underkläder. Skor är också besvärligt blev jag varse. Mina vinterkängor sprack och gick inte att laga. Samma hände med mina vardagsskor. De hade flera år på nacken, men visst hade jag önskat att de skulle hålla hela året ut. Men åter – ingen regel utan undantag!
 • Undvik frestelser genom att inte besöka de butiker och marknader där det finns föremål och annat du gillar.
 • Undvik dyra nöjen. Det är härligt att unna sig promenader, tid att umgås med vänner, lära sig något nytt, lyssna på musik osv.
 • Rensa ut i skåp och lådor. Det är väldigt lätt att bära omkring på för stor packning. Ge bort eller skänk till loppisar, ordna egen loppis, sälj på annons och om inget alternativ finns källsortera och gör dig fri. På min blog har jag en till salu-sida. Där har jag sålt av en del till andra byggnadsvårdare. Men min packning är alldeles för stor.
 • Bokför alla kostnader. Jag har tränat upp min förmåga att spara kvitton och notera när jag handlar och inte får kvitto för att sedan bokföra. En liten parkeringsavgift för 2 kronor är också en kostnad! För bokföringen har jag snickrat ihop en enkel excel-fil.  
 • Tänk på att läsa av din elmätare när året börjar så att du enkelt kan slutläsa. Dra ner på inomhustemperaturen. Använd tofflor och kofta om du fryser.
 • Att resa är roligt, men det kostar. Alternativ finns för det mesta. Tänk fötter, cykel och kollektivtrafik.
 • Spara en mindre summa via automatisk överföring från din lön/pension till ett nytt sparkonto med bra ränta. Jag valde SBAB. Öka sparsumman successivt.
 • Jag valde att blogga om mitt köpstopp. Av två anledningar. För det första var jag nyfiken på hur man bloggar, om det var svårt och om det var kul. Det kändes också spännande att skriva för kända och okända rakt ut i cybern. Skulle någon läsa? Den andra anledningen var att sätta extra press på mig själv genom att berätta hur det gick. Ger man sig in i leken (?) får man leken tåla resonerade jag med mig själv.
 • Det är kul att blogga! I början tänkte jag mycket på vad jag skulle skriva och hur. Vilka bilder skulle jag ha med osv. Efter ett års bloggande kan jag rekommendera er att göra som jag – blogga. Det är inte svårt och det kostar inget! Iallafall inte om man väljer rätt.

Sammanfattningsvis är mina tips:

 1. Motiv viktigast!
 2. Nivå, vilken nivå ska man välja?
 3. Hur ska det gå till?
 4. Undvik!
 5. Bokför alla kostnader!
 6. Spara!
 7. Berätta för andra, blogga gärna.

I nästa blogg ska jag berätta hur det gick för mig 🙂