Krakan_GM_ 20070527 006                                                                                                                                              Mitt köpstoppsår är över och det är dags att redovisa hur det gick. Ett bokslut helt enkelt.

Köpstoppsåret 2013 var mitt andra köpstoppsår. Det första hade jag 2010.  Då övade jag, och funderade över hur jag skulle förhålla mig i och till olika situationer. I min bokföring konstaterade jag då att det blev ett bra år för min ekonomi, men någon riktig struktur på köpstoppet fick jag inte till.

Köpstoppet 2013 blev mer genomtänkt och strukturerat. Med blogg ställde jag också krav på mig att prestera och leva upp till det jag ville och planerade.

Totalt sparade jag eller snarare avstod jag att konsumera för ca 56 000 kronor! Häpnadsväckande eller hur.

Så här gjorde jag:

I vårt gemensamma hushåll drog vi ner på matkostnaden med hela 20 000 kronor. Den blev den största sparpotten enskilt. Mer medveten och planerad matkonsumtion gav klirr ikassan. Köpstoppet fick oss att ändra matvanor. Det blev mycket sällan de där spontana inköpen som tidigare  lätt slank ner i korgen, som den goda chokladen, glassen och liknande.  Vi åt mer vegetariskt, mindre fett, mer vatten än lättöl och vin, kaffe utan tilltugg, säsongsanpassat och mer fisk än kött. Däremot ändrade vi inte vanan att handla ekologiskt när det alternativet finns.

Tidningar och böcker drog jag ner på radikalt. Det gav 5 000 kronor plus! Biblioteket är en mycket trevlig plats där det finns både böcker och tidningar! Jag köpte heller inga blommor eller andra växter på ett helt år. Något som var lite kämpigt faktiskt. Jag handlade inte ens nya frön – men det blev sådd ändå 🙂 på de gamla som jag alltid sparar men sällan använder. Sättpotatis och lök köpte vi förstås.

Mina nära och kära fick stå ut med presenter och julklappar som jag själv tillverkat alternativt målat eller sytt. Jag gav också bort föremål som jag själv äger och tycker om. Ingen direkt skåprensning alltså.

Vi minskade vår energianvändning genom att justera värmepumpen och hålla svalt i de utrymmen vi inte använder så ofta. Däremot hade vi inte minskat på bensinförbrukningen! Där behövs skärpning.

I banken hade jag tidigare två huslån. Med bankens hjälp samordnade jag de två lånen till ett och minskade därmed mina kostnader. Jag har också öppnat ett nytt sparkonto på SBAB som har betydligt högre ränta än den min vanliga bank erbjuder.

Under året passade jag också på att rensa i förråden. På bloggen har jag haft en sida med saker till salu. Udda föremål gick ganska lätt att sälja. En egen loppis gav nästan 2 000 kronor i plånboken. Annat har jag skänkt till Röda Korset och andra välgörande som ordnar loppis.

Jag har fikat och ätit några måltider ute, men inte så ofta som tidigare. Någon särskild semesterresa har jag inte gjort. Å andra sidan bor jag på Gotland! Det finns också ett hälsoskäl som begränsar mitt resande. Köpstoppet har i det avseendet inte varit något hinder.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att resultatet förvånar mig. Det  var lätt att avstå från inköp av tex kläder. Ingen har suckat (vad jag hört…) över att de inte fått köpepresenter. Våra nya matvanor gav mig dessutom lättare vikt (5 kg). Det är roligt att blogga och jag har fortfarande många, väldigt många besökare och följare på bloggen. Mitt köpstopp har ”smittat av sig” och jag har fått positiv uppmärksamhet. Många samtal på temat har sporrat mig att kämpa vidare när det ibland känts lite trist och torrt.

Frågan som inställer sig är: Kan alla ha köpstopp och kan man ha köpstopp jämt? Ja det tror jag, men det beror förstås på vad man menar med köpstopp och hur man lägger upp det. Alla kan inte ha samma typ av köpstopp. En barnfamilj kan inte ha samma typ av köpstopp som en  pensionär, men alla kan avstå konsumtion av ”onödiga” prylar och planera sina inköp av mat, resor och presenter.

En viktig sida av köpstopp att ta ställning till  är den sociala biten. Risken finns att man blir en tråkig typ, en som aldrig hänger med ut på kul och tom en som skapar en trist stämning i en grupp om man alltid ställer sig på sidan om. Jag valde därför att ha kul och stannade kvar i de föreningar och grupper jag redan tillhörde som Klinte Filmstudio,  Gränemålarna och Vininnorna. Jag har inte heller avstått från att umgås med vännerna och familjen. Vi är ofta många vid bordet hemma.

En mycket större fråga som alltid dyker upp när man har köpstopp är hur vi ska få ihop till skatt om alla inför köpstopp. Mina tankar om det tänker jag utveckla i nästa inlägg!